Desiccant Nem Almalı Sistemler

Desiccant Nem Almalı Sistemler

Desiccant nem almalı soğutma sistemleri, düşük işletme maliyetleri ve düşük karbon salınımı  ile doğaya ve insana duyarlı bir soğutma çözümüdür.
* Buhar sıkıştırmalı sistemlerde kullanılan CFC, HFC, HCFC gibi ozon tabakasının tükenmesine ve sera gazı etkisine sebep olan akışkan kullanımı yoktur.
* Enerji kaynağı olarak, endüstriyel tesislerdeki atık ısı, güneş panelleri arkasında biriken kullanılamayan (toplam enerjinin 80%’i) ısı, kojenerasyon - trijenerasyon ısısı, jeotermal ısı gibi daha bir çok atık ısı veya yenilenebilir kaynaklı ısı kullanılır.
* Gaz sıkıştırmalı sistemlerden, ısı pompasına, evaporatif soğutmadan, kojenerasyona kadar çok geniş bir yelpazede entegrasyona olanak tanır, bu sayede sistemlerin işletme maliyetleri rahatlıkla düşürülebilir.
* Yenilenebilir enerji sistemleri ile kullanılarak yıllık soğutma için harcanan elektrik 80% kadar düşürülebilir. Örneğin, sistemdeki fanlar ve pompalar PV sistemden sağlanan enerji ile, rejenerasyon ısısı ise PV panelleri arkasında biriken (toplam absorbe edilen ışınların 80%’i) kullanılamayan ısı ile sağlanır.
* Sistem sürekli dış ortam havasını kullandığı için iç ortam hava kalitesini sürekli yüksek konfor düzeyinde tutacaktır.
* Buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimlerinde çok maliyetli bir işlem olan nem alma (mahale gereğinden daha soğuk hava üfleme yada havayı yoğuşma sıcaklığına kadar soğutup ilave bir ısıtıcıdan geçirmek) desiccant çevrimde çok daha kolay sağlanacaktır. Bu da iç ortam konfor şartlarını özellikle rutubetli bölgelerde arttıracaktır.
* Doğrudan buhar sıkıştırmalı geleneksel soğutma sistemlerine göre 20-30 % daha düşük yatırım maliyeti gerektirirken 50% ‘ye kadar daha düşük işletme maliyeti sağlar.
* Sistem şartlar ve ihtiyaçlar dahilinde güneş duvarı, ısı pompası, DX genleşmeli çevrim, endüstriyel tesis atık ısı, doğalgaz vb. farklı sistemler ile entegre edilebilmektedir ve verimlilik arttırılmaktadır.
 
Kuru desiccantlı bir soğutma sistemimi genel hatları ile aşağıdaki şekilde çalışmaktadır:

 

                      

 

 

* 1 ile 2 arasında desiccant tekerleği vasıtasıyla havanın nemi alınır ve bu süreçte havanın sıcaklığı da arttırılır.
* 2 ile 3 arasındaki ısı geri kazanım ünitesinde ise hava bir miktar (duyulur) soğutulur.
* Nemi alınmış ve kısmen soğutulmuş hava 3 ile 4 arasında evaporatif olarak soğutulur. Bu esnada havadaki nem oranı hafif artmakla birlikte, mahal için gerekli konfor şartları sağlanır.
* Mahalden geri dönen sıcaklığı ve nemi artmış hava 5 ile 6 arasında evaporatif olarak tekrar soğutulur. Dönüş havası yoğuşma noktasında yakın bir seviyeye getirilir.
* 2 ile 3 arasında dönüş havasının sıcaklığı ısı geri kazanım ünitesinde arttırılır.
* 7 ile 8 arasında sisteme dışardan sağlanan ek ısıtıcı ile (güneş duvarı, hibrit PV sistemler, atık ısı, elektrikli ısıtıcı veya gaz sıkıştırmalı ilave sistem gibi) dönüş havasının sıcaklığı arttırılır.
* Sıcaklığı yeterince arttırılmış egzoz havası ile desiccant tekerleğindeki çözeltiden su ayrıştırılır. Ve bu sayede desiccant sistemin rejenerasyonu da sağlanmış olur.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca  verilen VAP (verimlilik arttırıcı proje) destekleri yoluyla da proje bedelinin 30%’a kadarlık kısmının hibe olması ve kurulan sistem sonucu azaltılmış enerji giderinin 30% ‘a kadarının hibe olarak ödenmesi gibi yardımcı destekler ile projenin amortismanı da kısaltılabilir.
İhtiyaca özel yerinde çözümler ve fizibilite çalışmaları için lütfen iletişime geçin.

Diğer Blog Yazılarımız

Card image cap
Desiccant Nem Almalı Sistemler
Detay
Card image cap
Enerji Etkin Bina Tasarım ve Uygulamaları
Detay
Card image cap
Toprak Kaynaklı Isı Pompaları
Detay

Atatürk Mah. G.M.K Cad. No: 44/B Kahramankazan / Ankara

Kadınlar Denizi Mah. Kadınlar Denizi Cad. Tatilya Sitesi No: 9/A Kuşadası / AYDIN

[email protected]

0542 459 67 09 / 0535 795 65 92